Vergi/Hukuk

Sahte fatura ticareti nedeni ile yapılan cezalı tarhiyatta,  üç kat vergi ziyaı cezası kesilmesi yanlış.(Yazar: AG)

Sahte fatura ticareti nedeni ile yapılan cezalı tarhiyatta,  üç kat vergi ziyaı cezası kesilmesi yanlış.(Yazar: AG)

Devamını Oku
Vergi Kaçakçılığı Suçlarında Zincirleme Suç Kavramı (Yazar: Ali Gümüş))

Vergi Kaçakçılığı Suçlarında Zincirleme Suç Kavramı (Yazar: Ali Gümüş))

213 Sayılı Vergi Usul Kanunda; kaçakçılık, vergi mahremiyetini ihlal ve yükümlülerin özel suçlarını yapma suçları düzenlenmiştir. Kaçakçılık suçları 359. Maddede 4 fıkra (a,b,c,ç) altında düzenlenmiştir.

Devamını Oku
Elektrik Piyasası Faaliyetleri Ve Kamu Hizmeti Niteliği (Yazar: Ali Gümüş)

Elektrik Piyasası Faaliyetleri Ve Kamu Hizmeti Niteliği (Yazar: Ali Gümüş)

Elektrik piyasası faaliyetleri, 6446 sayılı Elektrik Piyasa Kanununda sayılmıştır. Bunlar; elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı, toptan veya perakende satışı, ithalat ve ihracatı, piyasa işletimi faaliyetleridir. Çalışmamızda her bir faaliyet alanına ilişkin bilgi verilmiştir. Elektrik piyasasını, özel hukuk kişilerine devrini idare, İşletme Hakkı Devir Sözleşmeleri ile gerçekleştirmektedir. İşletme Hakkı Devir Sözleşmelerinin idari sözleşme sayılıp sayılamayacağı, tabi olacakları hukuki rejim açısından önemlidir. Ayrıca Elektrik Piyasası faaliyetlerinin, günümüzdeki uygulamada, kamu hizmeti olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususu da tabi olacağı tabi olacağı hukuki rejim açısından aynı öneme sahiptir.

Devamını Oku
Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme (Yazar: Ali Gümüş)

Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme (Yazar: Ali Gümüş)

Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi (ESKHS), Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 16.12.1996 tarihinde 2200 A(XXI) sayılı kararla kabül edilmiş ve üye devletlerin onayına sunulmuştur. ESKHS’nin 3 Ocak 1976 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ESKHS 5 bölüm içerisinde toplam 31 maddeden oluşmaktadır. 1. bölümde halkların kaderlerini tayin hakkı, 2. bölümde (madde 2-5) hakların uygulanmasını yöneten temel ilkeler, 3. bölümde (madde 6-15) sözleşmenin koruma altına aldığı haklar 4.bölümde (madde 16-25) sözleşmenin uluslararası alanda uygulanmasına yönelik tedbirleri, 5.bölümde ise (madde 26-31)onay, yürürlüğe giriş ve değişiklikle ilgili maddeleri içermektedir.(Yazar: Ali Gümüş)

Devamını Oku
Kasten Öldürme Suçu (TCK m. 81) (Yazar: Ali Gümüş)

Kasten Öldürme Suçu (TCK m. 81) (Yazar: Ali Gümüş)

Kasten öldürme suçu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun kişilere karşı suçlar kısmında hayata karşı suçlar bölümünde yer almaktadır. Hayata karşı suçların tipiklikleri ise mezkur kanunun 81. maddesi ila 85. maddesi arasında düzenlenmiştir. Kasten öldürme suçu m.81, suçun nitelikli halleri m.82, ihmali davranışla işlenmesi m.83, intihara yönlendirme suçu m.84, nihayetinde taksirle öldürme suçu m.85’de düzenlenmiştir. Çalışmamız Türk Ceza Kanunu’nun 81. maddesinde düzenlenen kasten öldürme suçunun incelenmesi ile sınırlandırılmıştır.

Kasten öldürme suçu, serbest hareket ile icra edilen suçlardandır. Suçun mağduru yaşayan insandır. Normun hukuki koruma alanı insanın yaşam hakkıdır. Suçun manevi unsuru kasttır. Olası kast ile de işlenebilmektedir. Suçun tamamlanması ölüm ile olmaktadır, İcrai ve bölünebilir bir hareket ile suç işlendiğinden, suç tamamlanmadan teşebbüs aşamasında kalabilir(kalabilmektedir). Suçun işlenmesinde her türlü iştirak mümkündür. Müşterek faillik, yan faillik, dolaylı faillik söz konusu olabilmektedir. Şeriklik de suçun işlenmesinde mümkündür. Şeriklik tabiri “suça azmettirme” ve “suça yardım etmeyi” kapsamaktadır. Suçun işlenişinde müteselsil suç hükümleri ile zincirleme suç hükümleri uygulanmaz, ancak fikri içtima hükümleri uygulanabilmektedir.

Çalışmamızda Türk Ceza Kanunu’nun 81. madde hükmü irdelenecektir. Bu kapsamda suçla korunan hukuki değerler, suçun maddi ve manevi unsurları, hukuka uygunluk sebepleri, teşebbüs, iştirak ve içtima hükümleri üzerinde durulacaktır.

Devamını Oku
Kamu Malı Niteliğinin Kazanılması ve Kaybedilmesi (Yazar: Ali Gümüş)

Kamu Malı Niteliğinin Kazanılması ve Kaybedilmesi (Yazar: Ali Gümüş)

Kamu malları idare hukukunun önemli konularından birisidir. Bir malın kamu malı niteliğini kazanması ya da kaybetmesi, muhatap olacağı hukuk rejimi açısından son derece önemlidir. Zira, kamu malları, özel mallara nazaran sıkı koruma tedbirlerine sahiptir. Kamu malının ne olduğu, hangi malların kamu malı olarak addedileceği, kamu malı niteliğini nasıl kazandıkları veya nasıl kaybettikleri önem kazanmaktadır. Kamu malı tarifi altında, orta malı, hizmet malı, sahipsiz mallardan oluşmaktadır. Gerek kanuni düzenlemelerde gerekse de yargı kararlarında bu tasnifin uygulandığı görülmektedir. Orta mal, hizmet mal ve sahipsiz malların kamu malı niteliği kazanmaları ve kaybetmeleri bu malların mahiyeti ile doğrudan ilgilidir. Genel olarak orta mallar tahsis ve örf adet yoluyla, hizmet malları tahsis işlemi ile sahipsiz mallar ise doğal vasıfları ile kamu malı niteliği kazanırlar. Orta ve hizmet malları tahsis iptal kararı, sahipsiz mallar ise doğal vasıflarını yitirerek kamu malı niteliğini kaybederler. Çalışmamızda, kamu tüzelkişisinin mülkiyetinde bulunan kamu faaliyetine tahsis edilmiş veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan malların kamu malı niteliğine nasıl sahip oldukları ve kamu mali niteliğini nasıl kaybedecekleri hususu ortaya konmaya çalışılacaktır.

Devamını Oku